Tomat

Eva-maria andersson

Jag har haft stora problem med att dra upp tomatplantor i mitt övervintringsrum från Willab. när jag sätter ut dom där, efter att de har stått i fönster den första tiden, stannar dom i växten, och bladen drar ihop sej ch blir tjocka, mörka och spiralväxande. det blir ingen fruktsättning. Nattemp ca 15 grader, på dagen blir det förstås varmare. Det ser nästan ut som de blir förgiftade, jag undrar om bubbelfolie kan orsaka såna skador. Inga andra växter påverkas överhuvudtaget därinne. Symtomen på tomatplantorna kommer efter bara 3-4 dar efter utsättning. Skickar ett par bilder.

Odla Svarar: 

Hej,

detta händer när det varit för stor temperaturskillnad på just tomater. Om du till exempel tar dem från inomhustemperatur till kanske 12-15 gr på natten med en gång så får plantorna en chock. Det är för stor skillnad på temperatur så fort, du måste avhärda plantorna innan du tar ut dem oavsett om det är i ett växthus eller på friland.

Det kan även vara på grund av för mycket kvävetillskott men jag tror mer på temperaturen. De vill ha en jämn vattning och någorlunda jämn temperatur. :)

//Anna Theorin