Tips - vattensjuk slänt

Jennie

Hej

Flyttade precis till hus och har "blivit med trädgård" för första gången. Vi har en liten slänt som kanske är två meter men inte är så brant (som följs av en plan yta på ca 1,5 m där komposten står). Vi passade på att lägga gräs där när vi lade den vanliga gräsmattan. Men delar av slänten är vattensjuk eftersom det är berg under och vattnet rinner nedför berget. Det har gjort att gräset har halkat ner och bubblar sig. Vi har funderat på att ta bort allt gräs och jord och istället ta fram berget. Har även funderat på att bygga terrasser med sten istället och plantera plantor.

Min fråga till dig är; vad skulle du rekommendera? Ha kvar gräset (som man egentligen kan gå på) eller göra något annat?

Mvh Jennie

Odla Svarar: 

Hej Jennie

Min spontana tanke är att man kan ha en damm där om ni nu är så lyckligt lottade att ni har ett naturligt flöde dit. Kanske är det inte vad ni tänkt er, så då är nog det enklaste att ta vara på att där är fuktigt och gräva bort gräsmattan och sätta växter som gillar läget där istället - om jordlagret är tillräckligt (bör nog vara 50 cm i alla fall). För att få lite mer jordlager kan man, precis som ni själv var inne på, bygga upp murar och fylla i jord.

Exempel på växter som gillar fukt kan vara ormbunkar, rhododendron, salix, hydrangea, magnolia. Elefantgräs kan nog gilla läget också om det är en stil ni tycker bättre om. Om ni inte gör någonting kommer gräset troligen att ge vika för naturliga arter som vandrar in såsom Juncus effusus (veketåg).

Lycka till!

Önskar Karin