Tips insynsskydd

Anna

Hej

Vår tomt är mycket öppen med stora gräsytor. Den är delvis insynsskyddad mot allmän mark i söder och granne i öster. Mot granne i väster finns bara gräsmatta. Vi skulle önska oss ett insynsskydd även ditåt. Helst skulle vi vilja inhägna (ca 1,5 m högt) hela baksidan av tomten för att kunna ha våra hundar lösa.

Problemet är att vi vill att lösningen ska vara snygg och inte iögonenfallande i vårt öppna villaområde. Insynsskyddet vill vi helst ska vara snabbväxande. Vi bor i zon 6. Har du några tips på staket och/eller lämpliga växter?

Mvh Anna

Odla Svarar: 

Hej Anna

Som insynsskydd skulle kunna sätta upp ett viltstaket i UV- beständig plast eller metall och låta humle klättra på det (sök på viltstaket på www.google.se). Humle lär överleva zon 6. Det låter inte så snyggt, jag vet, men faktum är att du inte ser nätet så mycket. Låt stolparna gråna så smälter det in mer. Ett alternativ är en tät lärkhäck (Larix sibirica) som hålls välklippt och snygg, den ger ett bra insynsskydd.

Framför kan ni sätta en del växter såsom Pinus contorta, Syringa ´Odensala´ eller ´Måttsund´, Prunus maackii, Spirea x billiardii ´Triumphans´, Abies sibirica. Alla är snabbväxande, klarar zon 6-7 och ger bra insynsskydd.

Lycka till önskar Karin