Tetradium daniellii

Jan

Jag har sått detta koreansk-kinesiska lövträd i fyra olika omgångar. En sådd gav träd med helt ludna blad - känns nästan som växten lammöron. De övriga sådderna har kala blad med lite hår i nervvinklarna på undersidan, precis som beskrivningen i Flora of China och i Hartleys originalbeskrivning.

Jag har för mig att jag läst någonstans att släktet Tetradium är föremål för omprövning. Kan mitt träd med ludna blad vara en annan art?

(Kan förresten meddela, att för att kunna läsa den ytterst botaniskt inriktade texten i Flora of China och Hartleys text, var jag tvungen att översätta allt till någorlunda normal svenska. Jag har alltså beskrivningarna av alla Tetradium-arter på svenska här. Om någon vill ha dem, mailar jag gärna över dem. Mitt intresse för Tetradium beror på den sena blomningstiden och nektarproduktionen.)

/Jan

Odla Svarar: 

Hej

Det låter ju intressant - men jag får medge att jag inte vet mycket om detta träd, tetradium daniellii. Det klarar sig nog bara i zon 1 i skyddat läge, eller hur odlar du det? Jag tror nog att du vet mer om det än jag, så det skulle vara intressant att höra om dina erfarenheter och om det "luddiga" visar sig vara något annat träd.

Jag ska eventuellt också forska lite i Göteborgs Botan om jag får veta lite mer.

Det skulle också vara kul om det föreslagna biträdet gavs som svenskt namn istället för koreanskt korkträd som jag hört förr.

Med vänlig hälsning Sylvia