Tåliga krukväxter

X

Jag skulle behöva tips på mycket tåliga gröna växter att ha i fönster under låång tid för att slippa att byta så ofta, både till norr och sydväst/söder och som klarar vanlig jord, normalstora krukor och inga omplanteringar. Lätt skötsel eftersom jag saknar "gröna fingrar! Garderobsblommor fungerar tyvärr inte, särskilt inte när solen tittar fram.

Tack på förhand!

Mvh. Cn.

Odla Svarar: 

Hej!

Gröna fingrar kan du säkert få med lite övning! :-)

Men det finns inte så många krukväxter som klarar vårt tuffa inomhusklimat under vinterhalvåret. Det blir för torrt när elementet är på under fönsterbrädan.

Det blir också för mörkt till och med i söderfönster, den klena vintersolen orkar inte ge så mycket ljus, så det är bra med växtbelysning.

De stressade krukväxterna blir lätt sjuka och hängiga i detta inomhusklimatet och då kanske vi vattnar mer i tron att de är torra, men då kanske de ruttnar eller drunknar istället. Så känn alltid efter med fingret innan du vattnar igen, vattna hellre sällan men rejält och låt krukjorden torka upp något mellan vattningarna. Låt dock aldrig överflödigt vatten bli kvar i ytterkrukan någon längre tid. Under vintern behövs ingen näring. Från vår till höst kan du vattna med krukväxtnäring, cirka en gång i månaden.

Det finns en del tuffingar som du kan pröva. Garderobsblommor fungerar i norrfönster eller en liten bit från ett soligt fönster, de bör inte stå i full sol. Tänk också på vattningen, känn efter med fingret om jordytan börjar kännas torr innan du vattnar igen. Många fler växter vattnas ihjäl än dör för torkan. Så känn efter! Pröva också svärmorstunga, gullranka, glanspilea och andra pileasorter, glanspeperomia, sköldpaddstuva, zebrablad och monstera på de mer skuggiga fönsterbrädorna.

I de soliga sydväst/söder-fönstren kan du ha suckulenter, det vill säga fetbladsväxter och kaktusar (dock ej bladkaktusar). Fetbladsväxter är de med tjocka, köttiga blad som Aloe, Agave, Echevierior, taklökar och andra suckulenter. Pröva också paradisträd, olika sorters Kalanchoe, dracena, livsblad eller myrdaling, lyktranka. Plantera dem i grus- eller lecablandad blomjord med god dränering och var noga med att inte vattna för mycket.

Ja, kanske du klarar några växter nu hoppas jag! Lycka till! Sylvia