Tålig klätterväxt året om?

Mariann

Hej! Jag undrar om ni har tips på en tålig klätterväxt som skulle kunna användas på någon form utav spalje fäst utanpå husfasad (ej i direkt kontakt med fasad) som har blad även på vintern och tål soligt läge (gärna också skuggigt fast man skulle också ha olika växter i olika väderstreck). Gärna så underhållsfria som möjligt då fasaden är 5 våningar hög (antar att man får odla i flera nivåer med tanke på höjden?) Lusläste lite om murgönan och vildvin. Murgrönan verkar ju inte vilja ha stark sol och vildvinet har väl inte blad på vintern? Hur stor del av året har vildvinet inte blad? Finns det någon annan tålig klätterväxt som ni skulle kunna rekommendera för svenskt klimat (Göteborg). Tacksam för hjälp. :)

Odla Svarar: 

Kika på vintertry, Lonicera henryi. Den är grön året om och blommar med små blommor på våren. Kanske inte upp till femte våningen men ganska högt ändå. Fungerar bra på zon 2, alltså Göteborgstrakten. 

Vildvin har blad från ca maj till oktober, beroende på vädret.

Den vanliga murgröna passar på den skuggiga sidan och kan klättra upp till åtminstone 5 m, ibland upp till 10 m om den trivs.

 

Sylvia