Taggfri björnbärsbuske som inte slutar växa

Martin Ekberg

Hej, jag har en taggfri björnbärsbuske i en pallkrage i min miniträdgård. Pallkragen delar den med en vinbärsbuske. Har ett kanske lite udda problem, den växer för mycket! Varje höst klipper jag ner den vid marken och redan i mitten på juni dominerar den hela pallkragen, i Augusti har den fullständigt exploderat. Busken står i söderläge.

Frågan då: kan jag klippa ur den löpande under sommaren eller förstör jag den då? Fram på hösten är det uppenbart vilka "grenar" som ger frukt, dessa är betydligt tunnare än de med bara blad på så då är det ganska lätt att gallra ut grenar men under sommaren ser jag inte skillnad på grenarna.

Tacksam för svar! Mvh, Martin

Odla Svarar: 

Hej! Ja, det är ju ett delikat problem. Men björnbär är kraftiga växter som man får ge plats till. En pallkrage med en vinbärsbuske räcker inte till båda. Kan du tänka dig att ha björnbäret utplanterat i trädgården, där den kan spaljeras mot en vägg eller välla över en stor sten e.d.

Har du ingen trädgård, så kanske kan du spaljera den ensam mot en solig (balkong)vägg eller vad du nu har? Plantera den i så fall i en stor kruka, fast kanske inte just nu mitt i sommaren utan till hösten när du ändå klipper bort grenar som burit frukt.

Med vänlig hälsning Sylvia