Ta bort giftiga tidlösan?

Anna

Hej

Vår första vår i denna trädgård. Ett helt hav av tidlösa som jag trott vara krokusar marktäcker ca 45-50 kvm. Väldigt vackert, men min mor sa att de var väldigt giftiga. Har en dotter i femårsåldern. Hur giftiga är de? Vad händer om barn plockar dem? Vi har precis skaffat valp, är de giftiga även för djur?

Blir det till att gräva eller finns det något effektivt sätt att bli kvitt dem? Vill gärna inte ha giftiga växter där många barn kommer att leka.

Med vänlig hälsning Anna

Odla Svarar: 

Hej

Kolla om det verkligen är tidlösa eller om det är höstkrokus, båda blommar på hösten med liknande blommor.

Är det tidlösa kommer det stora, gröna blad i rosetter nu på våren, höstkrokusens blad är inte så stora och de är smalare.

Tyvärr är tidlösa väldig giftig men smakar också hemskt bittert, så varken barn eller hundar bör vara så benägna att smaka på dem. Din dotter i 5-årsåldern kan säkert förstå om du säger till henne att just dessa blommor ska hon inte röra, de är giftiga.

Är du ändå orolig så gäller det att gräva upp knölarna. Det är ju lätt att hitta dem nu på våren när bladen kommer. Ni kanske kan ge bort dem till en trädgårdsvän utan barn och hundvalpar, tidlösa är ju trots allt så vackra.

Med vänlig hälsning Sylvia