Syrenen blommar ej - syrenbakterios

Titti

För 5 år sen planterade jag en vit syrenbuske. Den står i söderläge, jag har aldrig vare sig beskurit eller gödslat den. Den är nu ca 1,5 m hög, tät och fint vuxen men den har aldrig blommat. Väntar med spänning varje år men inte en enda blomma någonsin. Vad beror det på?

Har en likadan buske ca 4 m därifrån, köpt på samma ställe, planterad samma dag, den blommade första sommaren redan och har blommat varje år sen dess. Tyvärr har den nu i år drabbats av någon sjuka, brunfläckiga blad som rullar ihop sig och gulnar, syrenbakterios? Om man klipper bort dessa angripna grenar, klarar busken sig då? Är jorden smittad också eller hur funkar det? Jag skulle gärna vilja veta varför min ena syren aldrig blommar?

Mvh Titti

Odla Svarar: 

Det är svårt att gissa orsaken till blomvägran. Vissa sorter är sådana att de tar många år på sig innan de behagar börja blomma, andra är mer blomvilliga och sätter igång nästan direkt. Så tyvärr är det bara att vänta, gödsla och ev. vattna vid behov.

Det låter som syrenbakterios. Undvik fuktiga och frostlänta lägen. Klipp bort angripna grenar så fort du ser dem, i torr väderlek i juli-augusti. Sterilisera verktyget och bränn/skicka bort det avklippta. Städa noga under trädet på hösten.