Syrenbakterios

Barbro Färnström

Jag har via en tidigare fråga fått klart för mig att våra syrener har syrenbakterios. Vi bor i en by på landet och såvitt jag kan se har alla syrener i byn angripits. Hur snabbt och i vilken skala sprider sig bakterien? Jag antar att alla måste hantera problemet och klippa bort angripna grena/skott.

Jag har klippt bort angreppen i vår berså, 20 m långa häck men har en liten häck kvar som jag tar ner helt i år. Jag har krattat bort löv, grenar/kvistar och ska gödsla med långtidsverkande. När kan jag gödsla - bor i zon 4? En del av de riktigt gamla stammarna/grenarna har vita och ibland laxfärgade fläckar. Är det här angreppen har sitt ursprung?

Odla Svarar: 

Bakterien som orsakar syrenbaktirios är mycket vanlig i naturen. Angreppet gynnas av skador som kan ha orsakats av vind, hagel eller vårfrost. Om det sedan blir fuktig och varm väderlek så sprids det ännu mer. Fuktiga och frostlänta ställen bör undvikas, beskär inte under fuktigt väderlek och så kan man fråga efter motståndskraftiga, nya sorter. Det är ju nästan omöjligt att beodra alla att klippa bort sjuka grenar, så man får göra vad man kan själv hos sig.

Gödsla kan du göra nu i april-maj.

Med vänliga hälsningar Sylvia