Svarta vinbär - stickling

Marianne

Hej Förra sommaren så la min man en gren av svarta vinbärsbusken lite under jorden med en sten uppepå. Detta för att se om det skulle bli en "bebis" av det hela.

Nu har det blivit en "stickling", en liten gren, men den är ju fortfarande ihopkopplad med sin modersplanta. Hur gör vi? Ska vi gräva lite i jorden för att hitta rötterna till den nya och "kapa" av den nu eller när ska vi göra det?

Det har börjat komma lite knoppar på modersplantan och även sticklingen. När ska vi sära på dem? Och hur planterar vi den nya på bästa sätt för att den ska må bra.

Vi vet inte vad det är för svart vinbärssort, men bären är söta och goda!

Sen en annan fråga: Vi undrar vilka hallonbuskar som lämpar sig bäst på en torpartomt i Roslagen där det är sten vart man än sätter spaden. Vi skulle vilja ha svarta vinbär, hallon och krusbär nästan bredvid varandra, naturligtvis inte så att de når varann men att man har sina bärbuskar på ett ställe. Vad rekommenderar du för avstånd mellan bärbuskarna?

Sen sista frågan: Vi tänkte plantera några tujor (Brabant tror jag) så att de bildar en liten häck så småningom. Vad vill de ha för jord, hur nära ska man plantera dem? För de brukar ju bara vara ca 50 cm när man köper dem.

Vi har även några fina norska brudspireor. Ska de klippas när de har blommat ut? De är nu cirka 4 år, de första vi köpte, sen de två sista är 2 år. Hur gör vi för att de ska bli stora och få långa vita blomstänglar när de blommar i maj?

Tack för att Ni har en sån fantastiskt fin hemsida där man i stort sett får svar på allt! Ni är duktiga på det ni gör! Proffsigheten sitter hos er!

Tack på förhand!

/Marianne och Lasse

Odla Svarar: 

Hej

Det kallas för avläggare när man gör som din man gjorde. Ni kan krafsa lite försiktigt i jorden för att se om det finns rötter till den nya svarta vinbärssticklingen och om det finns, kan ni klippa isär den strax efter där rötterna sitter. Sedan planterar ni den nya svarta vinbärsplantan som vanligt, rikta skottet uppåt och täck rötterna väl med bra jord. Skulle det inte finnas några rötter ännu så kan ni låta svarta vinbärsplantan sitta kvar till hösten och kolla igen sedan.

Hallon bör ni inte blanda in med vinbär, ge dem ett egen land. Eller ännu hellre, ge hallonbuskarna en egen pallkrage eller två! Fyll pallkragen med bra jord och plantera hallon i den/dem. 'Mormorshallon' passar ju bra vid torpställen, men för att förlänga säsongen, så plantera gärna ett par hösthallon också. Vi hos Odla.nu säljer ju sådana. Om du prenumererar vårt nyhetsbrev så får du alla erbjudandena direkt när de kommer. Imorgon, den 8/5-13, kommer det ut ett nytt erbjudande där just hösthallon finns med.

Thuja 'Brabant' planterar ni så att det är ungefär 2 plantor per meter. Köper ni större, krukodlade tujaplantor så kan de även stå lite glesare.

Norsk brudspirea klipps direkt efter blomningen så att ni tar bort hela grenen under de utblommade blommorna. Då och då kan ni ta bort några av de äldsta grenarna cirka 10 centimeter från marken för att hålla busken ung och vital.

Tack för dina vänliga ord!

Med vänlig hälsning Sylvia