Svårklippt bondsyren

Jan

Hej

Kan inte finna någon information om vilka verktyg som är lämpliga att använda när man klipper en bondsyrenhäck. Den är vildvuxen med ganska grova grenar, så en elektrisk häcksax fungerar inte. Det rör sig om ca 100 m och den är idag upp till 5 m hög på sina ställen och 2 m bred. Tänkte klippa ner den till runt 1,5 - 1,7 m.

Borde vara ett verktyg med lång klinga och lite kraft i, men har svårt att finna någon som kan rekommendera något bra tyvärr. Hoppas ni har något bra att komma med!?

Odla Svarar: 

Hej

Om din bondsyrenhäck nu är vildvuxen bör du den gallra rejält. Det betyder att du bör ta bort en del gamla, risiga grenar ändå nere vid markytan och spara de yngre. Ta cirka 1/3 varje år.

Att bara kapa vid önskad höjd kan resultera i att bondsyrenhäcken nedanför kapstället kommer att vara gles, och ovanför kommer den att se ut som en yvig kvast, det är detta som kallas "vaktmästarbeskärning".

Alternativt kan man kapa hela bondsyrenhäcken några decimeter ovan mark. Syrenhäcken kommer snabbt att växa upp igen med unga, vackra grenar som man sedan kan låta blomma och så håller man efter syrenhäcken med 1/3-metoden i fortsättningen.

Du verkar hur som helst behöva en ordentlig grensåg, som du kan såga grova grenar vid markytan med. Du behöver kanske även en kraftig grensax med utväxling. Sådana tar grenar upp till 3-4 centimeter. Kolla i en välsorterad Garden Center vad som finns. Även järnhandeln har sådana verktyg.

Denna metod med gallring 1/3 i taget passar även många andra buskar, till exempel schersmin, spirea, ölandstokar med flera.

Med vänlig hälsning Sylvia