Svampangripet äppelträd

Lena

Vi har ett mycket gammalt äppelträd som förra sommaren fick en underlig svamp under barken. Gulaktig, tjock och som tränger bort barken från trädet. Vi försökte ta bort det som var skadat och det såg ganska bra ut.

Nu väller svampen fram ur trädet på alla möjliga ställen. Den äter sig in i stammen och det ser riktigt otrevligt ut. Trädet ger fortfarande mycket frukt. Vi har ytterligare ett träd på tomten men det är inte angripet. Trädet är så gammalt och vi tänker nog ta ner det. Men det vore intressant att veta vad det är och om vi ska göra något åt jorden?

Vid trädet och klättrande i det finns en New Dawn-ros och en klematis. Inte så stora så att det stör trädet. Kan dessa växter ha gjort att trädet förstörs?

/Lena

Odla Svarar: 

Gamla äpple- och andra träd drabbas ofta av förmultningssvampar när de börjar komma till vägs ände. Det är vanligen honungsskivling som huserar där och det finns inget bot mot den när den väl har fått fäste. Det bästa är att ni tar bort trädet och byter även jorden runtom. Plantera inte något nytt träd i närheten.

Rosen och klematisen har inget med detta att göra.