Svampangrepp?

Anna

Hejsan, Min trädgård har blivit angripen av något och jag vet ej vad. Gissar på svampangrepp eller rost, uppskattar all tips och råd du kan ge mig. Det har spritt sig till häckar, buskar, träd, perenner och t.o.m ogräsen är fyllda med dessa små prickar. Ligusterhäcken har fått mörka blad med prickar på, fruktträden har gul/röda inslag och det verkar som att det börjar smått med röda prickar och sprider sen ut sig över hela växten. Det mesta är nyplanterad sen i höstas. Det dög upp i våras och har spritt sig till hela trädgården nu. Vad kan det vara? Vilka åtgärder kan jag ta? Tack på förhand!

Odla Svarar: 

Att bladen ser lite si så där ut på diverse växter nu på hösten hör till årstiden. De förbereder sig ju att falla snart. 

Det kan förstås också vara rostsvampar som härjar där om det har sett ut så här även under sommaren. Det finns svampmedel att tillgå om så är fallet. 

Har du någon uppfattning om jorden hos dig? Den kan orsaka alla möjliga problem inklusive rostangrepp om den är för blöt och kompakt, eller kanske torr och näringsfattig. Det går att hjälpa de flesta markproblem, men då måste du ta reda på vilket problemet är och arbeta därefter. 

Sylvia