Svamp på squashplantan?

Jan

Vad är detta och hur behandlar man det? Upptäckte detta på vår squash vi planterat på komposten.

/Jan

Odla Svarar: 

Hej Jan

Men huu, så mycket torvmögel på en planta har jag aldrig sett, den täcker ju snart squashplantan! Det är alltså torvmögel det är frågan om. Jag skulle nog byta jord om möjligt! Så här mycket torvmögel försvinner knappast av sig själv.

Jordtillverkaren Hasselfors säger så här om torvmögel:

“Om det bildas ett gulbrunt skikt på jordytan är det troligen torvmögel. Det är en svamp som förekommer bland råvaror som utgör blomjorden. De mikrober som lever i blomjorden är livsviktiga för växternas rotsystem, de gör ingen skada. Men man vill ju helst inte ha någon oestetisk tillväxt på blomjordens yta. Det effektivaste sättet att bekämpa svamptillväxten är att vattna underifrån. Genom att vattna underifrån hålls blomjordens yta torr och svampen, som trivs i en fuktig miljö, kan inte växa på jordytan. För bekämpning av mögel på jorden kan man också täcka ytan med dekorationsprodukter eller lecakulor. Lecakulor på ytan gör att även så att växten inte behöver vattnas lika ofta.

Svampen kan stjäla lite näring från växterna så var noga med att vattna med flytande näring så får växten säkert det den behöver. Mögeltillväxten försvinner så småningom.”

Hoppas det ordnar sig för din squashplanta.

Med vänlig hälsning Sylvia