Stort avocadoträd blir för högt med bruna blad

Anna och Frida

Hej Sylvia! Vi har ett avocadoträd hemma i vår lägenhet som är cirka 5 år gammalt (vi har fått ta över det så vi vet inte exakt). Det är ett jättevackert och ståtligt träd som når ända upp till taket. Det står framför ett fönster där det har stått sedan vi fick hem det för 1,5 år sedan. Under vintertid brukar trädet tappa lite blad och vissa av bladen blir bruna i kanten. Men nu på våren skjuter de nya grenarna ut från toppen av trädet och blir långa och rangliga, några blad kommer längst ut.

Nu till vår fråga, kan vi klippa av de nya grenarna som skjuter ut? Det verkar som att de snor mycket energi från de gamla, buskigare grenarna. Kanske kan det också vara en anledning att flera blad skrumpnar? Förutom att det är vintermörkt och torr luft här inne, särskilt vid elementet där den står.

För vi vill ju inte att trädet ska bli längre, de nya grenarna böjs av mot taket. Det känns ändå lite läskigt att klippa i kronan.

En annan fråga också - borde vi klippa av grenarna där bladen blir bruna i kanten? Det riskerar att förstöra den snygga buskigheten, men vi vill ju inte att fler blad blir bruna.

Tack för svar!! Anna och Frida

Odla Svarar: 

Hej!

Avokado vill ha hög luftfuktighet och mycket ljus även vintertid så det är anledningen att bladen får bruna kanter eller faller av. Inomhus är det ju ganska ljusfattigt utan extrabelysning och luften blir torr när man har elementet på. Det bör alltså inte stå vid ett påslaget element, om möjligt.

Ni kan frisera trädet nästan som ni vill. Det går bra att toppa det och ta från de för långa grenarna. Forma det till en snygg form. Det kan ni göra nu på våren. Pröva att rota det bortklippta i vatten.

Har ni möjlighet att ha trädet ute under sommaren så går det också om ni vänjer den sakta att vara ute sedan när det har blivit varmare. Ställ det inte i fullt solgass utan lite halvsoligt.

Med vänlig hälsning Sylvia