Stor frukt på citrus

Cissi

Jag fick ett citrusträd i present för ca 1,5 år sedan, då var det massor av miniapelsiner på trädet. Har fått trädet att blomma två gånger och vid andra blomningen började det bildas frukt. Frukterna vill inte sluta växa och är nu (fortfarande gröna) stora som citroner. Är det normalt att det blir en annan typ av frukt på trädet andra gången det bär frukt?

/Cissi

Odla Svarar: 

Hej

Det kan vara så att ditt citrusträd var retarderat när du fick det. Detta betyder att det var behandlat så att det skulle bilda ett litet, nätt träd som var lätt att transportera och sälja. När citrusträdet sedan har bott hemma ett tag, försvinner retarderingen och trädet får sin riktiga form, alltså med större blad, kraftigare växtsätt och därmed även större frukter.

En annan möjlighet är att citrusträdet är ympat på en annan sort. Om den ympade sorten har dött eller inte blommar igen, kan ympunderlaget, som vanligtvis är en kraftigare sort, helt ta över och det är dess frukter du ser nu. Kolla om det kanske kan vara så, i så fall kommer dessa grenar under "knölen", alltså ympstället nertill på stammen.

Med vänlig hälsning Sylvia