Stockros-flytt

Stiga Jensen

Hej!  

Jag vill höra mig för hur jag ska gå till väga steg för steg... Vad man bör tänka på när man flyttar en drygt 2 meter hög stockros? Tänker flytta den  någon 1 - 1,5 meter utmed husväggen, där den står mer skyddad från en dörr/entré och kommer att dölja ett utstickande rör på den nya växtplatsen. 

Det har förresten stått en annan stockros där innan, på den plats dit jag tänker flytta stockrosen. Vilka risker finns?  Ska man ge nån speciell gödsel, näring?

Odla Svarar: 

Hej!

Jag antar att stockrosen blommar för fullt just nu så det är ingen bra idé att röra den nu när det dessutom är varmt och torrt.

Så vänta till senhösten eller tidigt vår. Gör i ordning den nya platsen och blanda in bra jord med den befintliga. Någon gödsel utöver den nya jorden brukar inte behövas.
När stockrosen har slutat blomma till sensösten, kan du klippa ner den och gräva upp den. Tänk på att stockrosen har stora pålrötter så det kan vara svårt att få upp den helt oskadad. Plantera den direkt på den nya platsen, vattna väl och hoppas på det bästa!

Sylvia