Spireae japonica 'Albiflora'

Erik

Ska plantera en häck längs framsidan av vårt hus. Har fått tips om Spireae japonica 'Albiflora'. Den ska enlig uppgift bli 50-70 cm hög (vilket vore perfekt) och bara få vita blommor. Problemet är att när jag nu läser om den så får jag olika uppgifter både om hur hög den blir och blommornas färg. Vad är egentligen rätt om denna spirea? Det kan väl inte finnas flera varianter med samma namn? Finns den som häckpanta (barrot)? Hur många plantor rekommenderas per meter? Var kan man beställa den? Är även tacksam för alternativ. Soligt/halvskuggigt läge, växtzon 2-3.

Odla Svarar: 

'Albiflora' är latin och betyder just vitblommig. Så om du får rätt sort, ska den vara vitblommig. Var noga med att påpeka detta där du beställer och kräv ett garanti.

Tyvärr är det väldigt blandad med olika sorter och man kan lätt få fel sort om man inte kan se blommorna. Det bästa är därför att köpa krukodlade plantor som redan bär blommor så att man kan se vad man får. De är förstås dyrare i inköp än de barrotade, men de är å andra sidan större så man får färdigt snabbare. 

Praktspirean är mycket lämplig som en låg häck, tätt och vacker. Klipp bort avblommade klasar och jämna till under sommaren. 

Sylvia