Spinnkvalster på jordgubbsplantor

Alva Spiik

Hej! Har många frågor som jag hoppas att du kan hjälpa mig med.

Jag har ett antal jordgubbsplantor som blivit angripna av spinnkvalster. Plantorna är nog hårt angripna, för efter bara några dagar vissnar bladen helt. Det är trådar mellan alla blad, och man kan se kvalstren röra sig över bladen. De förökar sig snabbt. Finns det något effektivt bekämpningsmedel, och hur påverkar det i så fall bären? Blir de oätliga?

Läste här på Odla att man skulle sticka ned Provado-pinnar och duscha med Provado-spray, men enligt tillverkaren är detta medel inte tillräckligt mot spinnkvalster. Är det så? Har även läst att man kan spraya med såpavatten, vad är det för såpa man talar om då? Ska man ha i rödsprit också?

Hur ska man få bukt med ägg som finns i jorden, måste man plantera om efter varje bekämpning? Ska man i så fall även spraya rötterna?

Jag vet att risken för spinnkvalster minskar om man duschar plantan ofta, men jordgubbar gillar väl inte så mycket vatten?

Jag har jordgubbarna på balkongen.

Tack på förhand! /Alva, Göteborg

Odla Svarar: 

Hej!

Provado ska du inte använda på ätbara växter. Förebygg spinnkvalster genom att hålla plantorna jämnt fuktiga och undvika att det blir alldeles för varmt. På balkong kan det bli väldigt hett. Duscha jordgubbsplantorna ofta, både på bladens över- och undersidor.

Insektssåpa eller vanlig såpa (0,5 dl till 1 liter vatten) brukar vara effektivt om man börjar spreja i god tid. Plocka bort angripna blad. Har du stora problem kan det vara värt att plantera om jordgubbarna i ny jord.

Lycka till!