Spinn överallt på växterna

Viljan

Varje år får jag spinn. Oftast börjar det i uterummet och sen sprider det sej till vissa växter inne (troligtvis för att jag flyttar runt krukor...).

I höst-vintras fick mina fina apelsiner, citroner, hibiskus och lite annat spinn inomhus. Alla löv och blommor och frukt var "tjusigt" inlindade och sedan ramlade av. Alla sprutades.

Jag flyttade ut alla till uterummet (håller 5 grader hela vintern). Det verkar som de lever någonstans i rot och stam - men vågar jag tro att de tar sig? Vad ska jag göra? Eller är det bättre att anse att de ska till växthimlen?

Jag tillhör tyvärr inte de bästa på att vara noggrann med att spruta och fixa och jag har rätt mycket växter - som alla är mycket fina och frodiga så länge min spinnbov inte anfaller... Hjälp! Vad är lämpligast?

/Agneta

Odla Svarar: 

Hej

Låt växterna stå i uterummet och vänta tills vårvärmen kommer och du ser om det finns liv i dem. Byt då jord och kasta den gamla jorden, det kan finnas skadedjursägg, som t ex spinn, i den. Sanera noga i uterummet efter du har bytt jord och sprutat växterna igen.

Det finns effektiva medel mot spinnkvalster att köpa i handeln men även biologisk bekämpning med spinnrovkvalster är möjligt, dock inte samtidigt om du sprutat växterna.

Glöm inte att vattna så att växterna inte dör av torka istället. Dessutom gynnar torkan just spinn, de angriper växter som av något anledning inte mår så bra. Duscha växterna regelbunden med blomsprutan hela året.

Håll även lite koll på dina växter, för om du upptäcker spinnangreppet tidigt är det lättare att åtgärda det än om det har hunnit gå för långt. Kolla ofta undersidorna av bladen, det är där de börjar.

Med vänlig hälsning Sylvia