Spindellilja

Kerstin Svedman

Jag har 2 spindelliljor som vägrar att blomma. Dom är 3 och 4 år gamla, står i ett soligt fönster där jag tidigare har samma blomma som blommat varje sommar med många blommor. Vattnar som tidigare, vad gör jag för fel? Tacksam för råd.

Odla Svarar: 

Det finns många liknande lökväxter som i handeln kallas spindellilja. Men det är inte samma art alltid. Den som har vackra, breda blad ändå från löken heter förmodligen späd spindellilja, Hymenocallis (syn. Ismene) harrisiana. Denna brukar vara grön hela året och sköts som vilken rumsväxt som helst och blommar snällt ett par gånger per år. Vattna mindre på vintern och ha den ljust och svalt. 

Sedan finns det sorter som är korsningar av diverse arter. De påminner om en purjolök där bladen sitter nertill ihop med varandra och bildar en "stam" varifrån bladen hänger ut. Det brukar vara dessa som är svåra att få i blom, så du är inte den enda som inte lyckas. Jag gör inte det heller.  
Dessa brukar vilja vila på vinter. Då vattnas de lite varannan vecka och förvaras i ett ljust rum där temperaturen är runt 10 grader. Byt jord på våren när den börjar växa och börja vattna och gödsla varje vecka. På sommaren kan den stå ute och vattnas normalt och då kan det hända att den blommar.

Sylvia