Spenat och ruccola

Birgitta Alsterfalk

Hej Jag (som vuxit upp i stan) har nu försökt mig på att odla grönsaker i pallkrage, med inspiration av boken "Odla i pallkrage". Eftersom bl a ruccola och spenat ska vara lättodlade har jag satt det, både de och de andra jag satt växer fint.

Vad jag undrar är vad det är för vita prickar som är på ruccolabladen och på spenaten ser det ut att komma blommor, ska jag ta bort dem eller måste jag skörda allt nu?

Jag har 3 lådor och satt gul-, röd-, sallads- och purjolök i en låda. Morötter och rödbetor i nästa och spenat, dill, ruccola och gurka i den 3:e. I låda 3 ser jag ju hur de ser ut, men hur vet jag när de som växer under jorden är färdiga? Tackar på förhand för råd och dåd Asfaltungen

Odla Svarar: 

Hej!

När det gäller löken så kan du helt enkelt sticka ner fingret och kolla hur pass stora de är om de inte syns på jordytan. Du kan skörda allt eftersom du vill använda dem. 

Ta bort blomknopparna på spenaten. Den går lätt i blom om man odlar för länge och det är vart och torrt. Så skörda snarast också och frys in det du inte kan äta nu. 

På ruccolan kan det vara något skadedjur som har smakat på bladen, svårt att veta utan bilder. Skölj bladen noga om du ska använda dem. 

Du kan så nya omgångar av både sallat och spenat allt eftersom du skördar. 

Sylvia