Spaljéväxt

Katarina

Jag har en nyanlagd liten terrass som har ett parti med barrväxter bakom sig. På ena sidan är en mindre vacker utsikt mot garageuppfarten som jag skulle vilja slippa se. Jag funderar på att sätta dit en fristående spaljé med något som klättrar och framför den en liten rabatt ända fram till terrasskanten för att bli av med en liten bit gräsmatta som bara skulle bli svårklippt. Frågan är vilken växt jag ska välja till spaljén. Den ska inte vara hög, en och en halv till två meter bara. Det behöver alltså vara en växt som tål att tuktas regelbundet under säsongen. Jag vill ha en perenn, men den måste inte vara vintergrön. Precis intill står en vacker tuja, så spaljéväxten bör inte växa så kraftigt att den riskerar att förstöra tujan om den skulle växa in där. Ibland är man ju bortrest och en del växter hinner klättra långt på en vecka eller två. Jag bor på gränsen mellan zon ett och två. Läget är soligt på förmiddagen och delar av eftermiddagen, beroende på hur högt solen står. Har du något förslag?

Odla Svarar: 

Hej!

Du bor ju i en gynnsam zon så du har många sorters växter att välja bland. Klematis är ju alltid en vacker klättrare, men då jag inte vet hur stor yta den får täcka, så kan jag inte föreslå någon speciell sort. Men kika gärna på olika italienska klematis, d v s Clematis viticella-sorter som har den goda egenskapen att de kan klippas ner ganska rejält på hösten. Kombinera gärna med en klätterros i passande färg, det beror ju lite på vad som passar med husfärgen. Se min bild på en sådan kombination med rosen 'Alchymist' + Clematis viticella 'Etoile Violette'.

Vill du hellre ha grönt än blommande, kanske ett par stycker minikiwi? Då får du också något att äta. Men det ska finnas både en hanplanta och ett par honplantor.

Sylvia