Sommarsquash som blommar endast 15 cm hög!

Johanna Puro

Jag har förodlat zucchini 2-3 veckor sedan, de är nu lite drygt 15 cm höga och har fått sina första riktiga blad ca 1 vecka sedan och nu tänket de börja blomma!!!?? Ska jag nypa bort knopparna för att plantan ska orka växa sig stor? Tacksam för svar....snarast:)

Med vänliga hälsningar Johanna

Odla Svarar: 

Hej Johanna! Det låter som att de inte växer under riktigt optimala förhållanden. För att undvika att plantor "ränner" iväg och blir höga och klena så bör man stäva mot följande:

  1. så mycket sol som möjligt (undviker oönskad sträckningstillväxt, ger tillräckligt med fotosyntes för att bygga stor bladmassa).
  2. sval temperatur (fungerar retarderande, tillväxtprocesserna sker långsammare ju kallare det är, så höjdtillväxten hämmas).
  3. lite härdande blåst (när en planta utsätts för lite vind så reagerar den med lite ändrad tillväxt, mer fokus på stabilitet i stjälken).

Då håller de sig kompakta, kraftiga och stabila.

Stressade plantor går lätt in i för tidig blomning. Det krävs att både han- och honblommor blommar samtidigt för att det ska ske någon pollination. Zucchiniblommor blommar bara någon dag, men obefruktade blommor kan användas till matlagning. Om du tar bort alla blommorna så kommer växten att istället fokusera på vegetativ tillväxt, vilket är högst lämpligt så här tidigt på säsongen. Jag tror därför det är ett klokt beslut av dig att toppa plantorna genom att nypa bort knopparna.

Vänliga hälsningar, Carina