Sniglar i komposten

Birthe

Förra sommaren (2012) upptäckte jag sniglar i min kompostbinge av plast! En del var små och grå, och några var STORA, spräckliga! De små tror jag var åkersniglar. De stora vet jag inte. Plockade många som var synliga när man lyfte av locket.

Hur får jag bort dem om de kommer igen? Hur kan de ha hamnat där? Vågar jag ta av jorden som är färdig undertill till sommaren?

Det fanns då fullt av små maskar, som jag hoppas kommer igen i år, så jag vågar inte hälla i något som kan ta död på maskarna!

Hoppas på svar och förslag!

/Birthe

Odla Svarar: 

Hej

Det är lätt att få in sniglar i komposten, de vill ju kalasa på växtresterna som finns där.

De små gråa sniglarna är nog inget som du behöver vara rädd för, men de stora bruna sniglarna kan mycket väl vara mördarsniglar, det är svårt att avgöra utan bild.

Det hade varit bra att sprida ut allt kompostmaterialet tunt efter första frosten på hösten, antingen där du vill använda det som täckmaterial eller på något annat ställe där du sedan kan räfsa upp det på våren och kolla så att inte snigeläggen och småsniglarna har kunnat överleva vintern utan har frusit ihjäl.

Nu på våren är det ju inte möjligt längre så du får försöka vända komposten ofta, varannan till var tredje vecka. Det materialet som låg överst och i kanterna bör hamna nederst och innerst så att temperaturen blir hög, för då dör snigeläggen.

Jag skulle nog för säkerhets skull låta bli att använda jorden i rabatterna, men kanske om du gör riktigt djupa bäddar, så kan den fungera längst nere.

Med vänlig hälsning Sylvia