Snigelproblem

Kristina

Hej

Vi invaderas av trädgårdssnäckor. Började redan förra året när vi upptäckte att våra tagetes blev uppätna av något och såg då att det var dessa sniglar. Sitter i hundratal just nu under överblommad scilla bl.a. Vad rekommenderar du att vi kan göra? Just nu plockar jag men i nästa stund är det lika många. Har inte hittat något tips. Våra grannar har också problem.

Tack på förhand.

/Kristina

Odla Svarar: 

Hej

Trädgårdssnäckor brukar ibland uppträda massvis, själv hade jag en massinvasion för 3-4 år sedan. De satt precis överallt, till och med under plattorna!

Pröva att lägga ut Snigelfritt runt växterna, det hjälper nog även på snäckor även om det egentligen är riktat mot huslösa sniglar. Du kan också pröva med nematoder. Nemaslug ska kunna angripa både sniglar och snäckor. Kemikalieinspektionen som godkänt medlet säger så här: "Den nematod som Nemaslug innehåller är inte känd för att orsaka sjukdom eller andra besvär hos andra organismer än sniglar och snäckor." Nematoderna arbetar främst under jorden mot snigellarver (man vattnar ut dem), så har man redan stora sniglar, bör man komplettera med Snigelfritt.

På hösten kolla så att det inte finns några lövdrivor och andra härliga högar i trädgården där de kan övervintra. Släng också järnfosfat i komposten både höst och vår så de inte får någon mat därifrån.

Det finns massor av andra snigeltips på Odlas avdelning Skadedjur, läs på och pröva allt!

Med vänlig hälsning Sylvia