Små kiwi

Dalida Bergman

Jag bor i Skåne och har två kiwiplantor som står mot en spalje. Plantorna verkar trivas eftersom dom växer mycket varje år. Förra året fick jag några små frukter och iår har jag fått en enorm massa frukter Frukterna är ca 3 cm och är bruna och ludna ser ut som dom klassiska kiwi man kan köpa i butiken. Frukterna har varit stenhårda fram till i december när jag gick förbi busken och kände på frukten då var den mjuk. Tog med mig några in och skar upp dom och dom smakar ungefär som dom vanlig kiwi. Tycker buskarna är jättefina och tycker det är väldigt roligt att jag får så mycket frukt. Har därför några frågor. Ska jag ska gallra för att få större frukter? Ska jag gödsla för att få större frukter? Och isåfall med vad? Kan frukten mogna inomhus? För då hade vi kunnat njuta av frukterna tidigare på året. tacksam för svar Dalida

Odla Svarar: 

Hej,

minikiwi som du har, får små frukter oftast i den storleken som du uppger. Vanlig kiwi hinner oftast inte få någon frukt i Sverige alls. Man kan beskära sin planta för att få fram bättre frukter. Då gör du såhär: Varje år väljer du de bästa långskotten på din minikiwi och kortar in dem till cirka 1 meter. Klipp bort de andra grenarna vid stammen, dock så att det stjärnformade grenfästet, kragen, blir kvar. Lämna inte kvar för många långskott, för då blir plantan för tät och bildar färre och mindre frukter. 4-6 skott per huvudgren och lika många på sidogrenar, lite beroende på uppbindningsmetod, är lämpligt.

Du kan prova att ta in frukterna när de har nått rätt storlek och prova om de mognar tidigare, jag har inte så stor erfarenhet av minikiwi men det borde fungera :)

//Anna Theorin