Små hål i ligusterblad

Carolina

Hej

Vi bor på Gotland. Det är inte bitet i kanterna utan det är små hål mitt i bladen på vår ligusterhäck. Som små runda ringar på nästan alla blad. Häcken är ca 3 år gammal. Ser inte några larver under bladen. Kan man göra något åt det??

Mvh Carolina

Odla Svarar: 

Hej

Är det så att fläckarna uppträder först nu på sensommaren och är cirkelformade, cirka 5-15 millimeter i diameter, ljust bruna i mitten med mörkare kanter? Den ljusa delen kan så småningom ramla av och bilda ett hål. Då kanske det inte är något skadedjur utan den på liguster vanligt förekommande svampen Cercoseptoria ligustrina, som mest angriper ligusterplantorna när det är fuktigt väder. Den yttre mörka randen innehåller sporéer som sprids med vinden eller via vattenstänk. De övervintrar i de nedfallna ligusterbladen, så du bör städa noga under häcken på hösten.

Om man beskär ligusterhäcken kraftigt så att den blir 15-20 centimeter hög så kan det tillfälligt hjälpa, då plantan får mer ljus och luft. För närvarande finns inga för hemmabruk godkända bekämpningsmedel.

Jag tycker att du kan visa bladen från din liguster för en trädgårdsmästare i en plantskola och få en bedömning när han har fått se skadorna.

Med vänlig hälsning Sylvia