Slokande hibiskus

Mia Engström

Hej!

I vintras köpte jag en hibiskus som såg ståtlig ut i blomsterhandeln. Det tog längre tid hem än beräknat och det var rätt så kallt ute. Väl hemma har jag aldrig lyckats få den att trivas. Den har rikligt med knoppar, blommar ibland men ofta blir en knopp eller blomma plötsligt torr och faller av. Alla bladen är gröna men slokar något förfärligt, konstant. Jag vattnar enligt skötselråd, det vill säga lagom, låter den inte torka ut. Den står i ett stort, soligt fönster men det är först nu det blivit varmt, vilket inte ändrat tillståndet märkvärt. Jag har försökt flytta den från fönstret men då torkade bladen och föll av. Jag ger den näring oregelbundet, kanske en till två gånger i månaden. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra för att göra den glad. Först tänkte jag att kylan i vintras kunde ha skadat rötterna, och tänkte att den skulle repa sig efter ett tag. Men det var snart ett halvår sedan så nu tycker man ju att den skulle ha bättrat sig i såfall.

Vad gör jag för fel, hur ska jag rädda min fina hibiskus?

Tacksam för svar Mia

Odla Svarar: 

Jag tror nog att det är kylan som kan ha skadat den. Krukhibiskus är ju en exotisk växt som inte tål frost, så rötterna har nog frusit. Min hibiskus lider av samma åkomma, men jag tror att det hände på väg från växthuset till handeln, för jag har inte själv utsatt den för kylan. Men den är lika ledsen för det och den verkar inte vilja bli bättre.

Jag tänkte dock ge den en chans och börja vänja den att vara ute under sommaren, men jag får vänja den sakta, några timmar under varmaste tiden att börja med och ta ut den helt först sedan det säkert är över 15 grader även nattetid.