Skuggrabatt

anna werner

Hej Karin!

Jag ska anlägga en rabatt på skuggsidan av huset (sol endast mellan 9-12 ca) och där marken är ganska mager. Funderar på att höja upp själva rabatten med ny jord så plantorna har någon chans.

Finns det några extra tåliga perenner, gräs, små buskar som jag kan satsa på? Har försökt många gånger att plantera direkt i jorden men det funkar så sällan, men nu tänkte jag ta i lite med den uppbyggda varianten.

För att göra sken lite värre kan jag tänka mig att det är lite dragigt då ett "stup" är precis intill och rabatten är högst på en liten kulle.

Tack för svar! Anna

Odla Svarar: 

Hej Anna! Att plantera i torr skugga är inte så lätt. Är det dessutom dålig jord och dragigt kan det aldrig bli särskilt prunkande. Vad jag menar är att man kanske ska sig en funderare över om det verkligen är just en rabatt som ska vara just där. Här kommer i alla fall en del tips som du kan prova; Aronia prunifolia, Ligustrum vulgare, Lonicera pileata, Symphoricarpus, Amelanchier lamarckii, Bergenia cordifolia, Geranium macrorrhizum, Luzula sylvatica. Lycka till! Med vänlig hälsning Karin