Skötselråd växter

Theres

Hej

Jag köpte några växter av er i våras, en gul hibiscus, en röd bägarranka och en blå passion.

Hibiscusen hade ohyra, fick en till och det var ohyra på den också, så jag klippte ner dom helt och de har nu tagit sig bra, är ca 50 cm höga. Bladen liknar inte de bladen på hibiscusar man köper i affären, de är mycket större, flikigare och hårigare så jag börjar fundera på vilken sort det kan vara, den har inte blommat än.

Har kollat runt lite på nätet och utseendemässigt så ser den ut som en bomullshibiscus (Hibiscus mutabilis) men jag vill gärna veta vilken sort det är och veta när den blommar.

Bägarrankan tappade alla sina knoppar när jag fick hem den, men det var väntat. Jag planterade om den och satte den i "djupa tallriksmetoden" och då tog den sig bra, men den blommar inte. Den står i söder och jag har passat på lagom vattning, ibland en extra dusch på kvällen. Så jag undrar hur jag ska göra tills nästa år, det följde inte med några skötselråd och det är svårt att hitta skötselråd om bägarranka som inte blommar.

Passionsblomman har funkat bra, blommar nån enstaka gång då och då men tydligen ska det vara så. Undrar hur jag ska göra för att kunna ha den nästa år igen, beskärning mm.

Kan du hjälpa mig med det här?

Mvh Theres

Odla Svarar: 

Hej

Om du har klagomål på växter som du har fått levererade från oss kan du vända dig till vår Kundtjänst så får de titta på det.

Tyvärr är det svårt för mig att säga vilken hibiskussort det kan vara, då jag inte har sett den. Själv fick jag den vanliga hibiskusen, den hade ingen ohyra och det följer ju alltid med skötselråd, så det var ju konstigt.

Angående bägarrankan så har det varit en extrem dålig sommar för alla dessa exotiska, sol- och värmehungriga växter. Ingen har trivts särskilt bra i denna evinnerliga kyla och regn, men kanske blir det bättre sommar nästa år? Spara bägarrankan ljust och svalt, vattna så den inte torkar, men bara försiktigt.

Samma gäller för passionsblomman. Jag har min passionsblomma helt enkelt på fönsterbrädan i ett rum där elementet är avstängt. Har lindat rankor runt en båge av ståltråd så att passionsblomman får plats. Vattnar vid behov.

Nu ska vi hoppas på en bättre, varmare och soligare sommar nästa år!

Med vänlig hälsning Sylvia