Skötselråd praktlilja

Anneli

Hej! Jag har ett fantastiskt exemplar av praktliljan, Lilium speciosum, och vinterförvarar den i sin kruka i källaren, ganska mörkt och svalt. Den växer som bara den och jag undrar om jag ska flytta den nu till ljusare och varmare ställe eller kan den stå kvar där den är?

Haft den i två år och kommer ju inte ihåg hur jag gjorde förra året men den blir större och större. Bytte jord helt i krukan då, ska man göra det varje år? Kan jag dela den och hur gör man då? Jag bor i zon 4 så det dröjer innan den kan få komma ut.

Undrar också vilka sorts liljor som är vinterhärdiga i min zon. Har köpt en del asiatiska liljor och såg nu att dom är känsliga så jag får ta upp dom under vintern.

MVH Anneli

Odla Svarar: 

Hej

Praktlilja, Lilium speciosum, kommer från bergen i Kina, Taiwan och Japan där den växer i fuktiga skogar upp till 1000 meters höjd.

Praktliljan är vinterhärdig om den är rejält djupt planterad till åtminstone zon 3, upp till Stockholmstrakten. Problemet är snarare praktliljans sena blomning, den hinner helt enkelt inte blomma i norr, så den passar kanske bäst till drivning hos dig. Fast du kanske kan testa med en lök ute, i en "varm", mullrik och väldränerad plats med djup, mullrik jord. Praktliljan gillar att stå soligt eller halvskuggigt.

Försök övervintra krukan med liljelökarna så svalt som möjligt för att din praktlilja inte ska vakna för tidigt. Ha den nu ljust men så svalt som möjligt, ner till någon plusgrad, vänj den så sakteliga vid utelivet när frostrisken är förbi.

"Säkra kort" hos dig att odla om du ordnar en djup, väldränerad liljebädd med lös, lucker jord med sandig mulljord i ett varmt, vindskyddat läge, är åtminstone krollilja, Lilium martagon, tigerlilja, Lilium lancifolium, brandgul lilja, Lilium bulbiferum, fläcklilja, Lilium hansonii, kaukasisk lilja, Lilium monadelphum, korallilja, Lilium pumilum (dock kortlivad) och kungslilja, Lilium regale och samt av deras hybrider. Testa med en lök om du är osäker.

Med vänlig hälsning Sylvia