Skötselråd kapamaryllis

Gunvor

Hej

I september ifjol var jag till Azorerna och köpte kapamaryllis. De har fått stå i matkällaren i spån under vintern. Jag tog fram dem i våras och planterade i ny jord. De såg helt döda ut, när jag tänkte kasta dom märkte jag att de hade rötter. De har fått stå ute i kruka under sommaren. Rätt som det är märker jag att det kommer gröna blad ur en del av lökarna! Vad ska jag göra?

/Gunvor

Odla Svarar: 

Hej

Om du fortfarande har varmt och soligt hos dig, så låt kapamaryllisen, Amaryllis belladonna, stå ute i solen och värmen. När det sedan börjar bli kallare, ta in helt enkelt in din kapamaryllis och hoppas på att de ska blomma så småningom, även om det är svårt att få den att blomma här hos oss. Vi har helt enkelt fel sortens klimat för kapamaryllis.

Låt din kapamaryllis vissna ner i egen takt efter eventuell blomning, sköt den som en grön växt så länge den har blad och ha den sedan undanstoppad i någon vrå tills du kan börja driva igen på våren.

Kapamaryllis behöver inte vintervila i samma utsträckning som den vanliga, det är dessutom omvända tider då den kommer från Sydafrika. Skötseln är alltså inte helt likadan som för den växt vi vanligen kallar amaryllis men som tillhör släktet Hippeastrum.

Med vänlig hälsning Sylvia