Skötselråd häckoxelhäck

Martin

Hej Sylvia

Är extremt okunnig på detta område och behöver lite hjälp. För några år sedan planterade jag häckoxelhäck, ca 55 m, på tomtgränsen ut mot en ganska trafikerad väg. Häcken tar sig väldigt dåligt, tips på skötsel mottages gärna. Det står en björk i trädgården ganska nära häcken som nog tar mycket näring, häcken är som lägst där.

Hur skall en häckoxel klippas och när? Målet är att få den ca 2 m hög och tät.

/Martin

Odla Svarar: 

Hej

Häckoxelhäcken klipps på vårvintern. Oxel är egentligen ett träd, så du får trimma sidorna och ge dem en lätt pyramidal form. Klipp inte av toppen förrän den har den höjden du önskar. Om häcken växer ojämnt så pröva att gödsla lite extra den biten som växer sämre, ge ev. också mer kompostjord. När den har kommit upp till ungefär samma nivå som resten av häcken och du tycker att höjden är lagom, klipps även toppen och sedan hålls häcken i den höjden i fortsättningen.

Du får gödsla och vattna häckoxelhäcken rejält, särskilt den delen där björken tar all näring och vatten ifrån den. Se också till så att det inte växer ogräs i häcken och håll den närmaste delen intill häckoxelplantorna gräsfri.

Med vänlig hälsning Sylvia