Skötsel valnötsträd

Rolf

Jag har en äkta valnöt. Vi planterade den för tre år sedan och nu är den drygt en meter hög. Stammen växer långsamt (knappt 1 dm per år), men det kommer sidoskott som är längre. Att stammen växer långsamt kan bero på att toppskotten ser ut att dö under vintern och att de senare ersätts till våren.

Jag vill gärna ha en stam på drygt två meter innan trädet grenar sig. Kan jag skära av sidoskotten och i så fall när och hur? Skall jag täcka såret med något, ex lackbalsam?

/Rolf

Odla Svarar: 

Hej

Din valnöt kanske växer på gränsen till sitt härdighetsområde, så att toppen fryser varje vinter? Pröva att skydda toppen med juteväv eller vinterskyddsväv om det är så. Kalla nätter på vårvintern kan annars slå ut toppen. Växtplatsen måste också vara vindskyddad, valnöt gillar inte att kalla vindar viner runt den under vintern.

Valnötsträdet mår inte bra av hårdare beskärning så det bör bli under flera år och försiktigt. Valnöt blöder kraftigt på våren och får därför bara beskäras under JAS-månaderna, juli-augusti-september. Äldre träd bör inte alls beskäras. Du kan alltså stamma upp ditt valnötsträd nu när det är ungt men det ska vara flera grenar kvar upptill ändå.

Med vänlig hälsning Sylvia