Skötsel hortensia

Gunnar

Jag köpte och planterade hortensian Hydragea macrophylla "Blue Sky Star" förra sommaren. I år har de tagit sig bra - men en jättelik bladmassa och inga blommor? Vad ska jag göra nu? Skära ned dem? Hur långt ner i så fall?

Året dessförinnan köpte jag och planterade en Endless Summer. Den blommade rikligt förra året, men i år uppstod också där en jätttelik bladmassa och några få ynka blommor längst ner

Vad har hänt?

Tacksam för svar.

/Gunnar

Odla Svarar: 

Hej

Tyvärr är det så att en del hortensiasorter inte "hinner" blomma hos oss om hortensian är av typen som blommar på årets ved. Vintern kommer innan blommorna hinner utvecklas. Om hortensian dessutom har det "för bra" utvecklar den mycket blad och mindre blommor, så pröva att inte gödsla den så mycket.

Angående hortensiasorten 'Endless Summer', så bör man inte klippa den alls, förutom att ta bort gamla blomrester och eventuellt förfrusna skottspetsar. Blomsättningen för tidig blomning sker från fjolårets grenar. Om man då klipper bort dessa så tar det tid innan årets grenar är tillräckligt mogna för att hortensian ens ska fundera på att börja blomma, oftast på sensommaren, eller så hinner den inte alls med beroende på var hortensian "bor" någonstans.

Täck gärna hortensiorna under vintern med juteväv och ös in massor av torra löv som håller marken "varmare", eller odla dina hortensia i stora krukor som du tar in i precis frostfritt utrymme, beroende på om ni bor kallare än zon 2. Man får i så fall passa med vatten då och då under vintern.

Med vänlig hälsning Sylvia