Skötsel av gräsmatta

Piotr

Hej

Jag vill ställa lite frågor om gräsmattan. På västsidan av huset har vi en plätt där gräset försöker växa men inte lyckas så bra (mossan gör det, däremot). Det växer träd där, så det blir skuggigt när bladen växt till sig. I år har jag gödslat med en NPK gödsel och gräset växte upp fint. Jag klippte en gång, det gick bra. Men sedan blev klippningen försenad och stråna var några decimeter långa. Efter klippningen blev det bruna fläckar och mossa på flera ställen. Ska man göra något speciellt nu, i så fall vad? Eller vänta på att gräset växer upp igen?

Om jag gjort några fel där, vilka var de?

Hur bråttom är det att kratta bort klippt gräs?

Tacksam för råd.

Med vänlig hälsning Piotr

Odla Svarar: 

Hej Piotr

Gräs växer dåligt i skugga men du har lyckats få fart på det tydligen. Mossa älskar skugga och näringsfattigt. Fortsätt att gödsla gräsmattan minst två gånger till under säsongen. Använd Algomin Gräsgödsel, som både kalkar och gödslar. Klipp ner gräset till cirka 5 centimeter och låt det inte bli så långt som det råkade bli sist. Finns det kala fläckar ska du så i nytt gräs. Välj sorten "Skugga" , som klarar sig bäst i ditt läge.

Ta alltid bort klippt gräs som ligger i högar på gräsmattan. Gräset under får inget ljus och dör. Klipper du ofta behöver du inte räfsa ihop utan lämna det kvar.

Lycka till.

Med vänlig hälsning Jankov