Skötsel av flikbjörnbär?

petra sandin

Har ärvt en Rubus laciniatus "Thornless Evergreen" och nu undrar jag hur jag tar hand om den på bästa sätt?

Jag har förstått att den kan bli ganska hög, betyder det att den måste klättra mot en vägg eller liknande? Tyvärr finns inte den möjligheten i min trädgård, så vad kan jag göra då?

Har inte ekonomi till några stora byggprojekt men jag tänker att det kanske finns andra kreativa lösningar, kan den tex klättra mot ett träd? Eller är det rentav så att man kan gräva ner den mitt på gräsmattan och låta den "kryp/klättra" ut eller blir den då bara liggande platt på marken?

Finns det andra saker jag bör tänka på i fråga om gödning, beskärning m.m. tar jag tacksamt emot dessa tips också.

Önskar er alla en härlig trädgårdssommar!

Odla Svarar: 

Hej!

Ha den inte slingrandes på gräsmattan vad du än gör! Dels kan du inte klippa gräset sedan, dels snubblar du i rankorna!

Mot ett kraftigt träd kanske den kan klättra, men trädet måste i så fall vara mycket robust, annars tar björnbären över och trädet lider.

Har du möjlighet att få gamla hässje-störar från någon bonde? De flesta hässjar ju inte längre så störarna blir bara liggande... Om du får 4 störar på så där 2-3 m höga, kan du ställa dem så att du har dem med ca 50 cm mellanrum i fyra hörn och binder ihop uppe så att de bildar en kon. Där kan björnbären bindas upp och klättra och det kostar knappast något.

Har du kanske en bergknalle eller en jättesten i trädgården? Björnbäret kan också klättra på sten!

Odla i varmt söderläge i sandblandad, lätt jord. Du kan vid behov beskära den lätt efter skörden på hösten, ta bort några gamla rankor per år. Gödsla på våren med bärgödsel e.d.

Med vänlig hälsning Sylvia