Sköta citrusplantor

Britt-Marie

Hur sköter jag citrusplantor, som jag sådde 12 maj i år, över vintern och i framtiden?

Jag stoppade några kärnor i jorden av clementiner (tror jag - småcitrus var det i alla fall) och har nu fått tre stycken fina plantor som visade sig ha ett enormt rotsystem, mycket större än själva plantan. Jag har planterat om dom i varsin stor lerkruka i vanlig plantjord. Har nu sett att det ska vara citrusjord. Så det får väl bli omplantering.

Men hur sköter jag dom över vintern? Vad ska dom ha för ljusförhållanden och temperatur? Jag har en ljus inglasad balkong där temperaturen på vintern kan bli låg men inte under 0 grader; brukar ha stödvärme där så det håller sig runt 3 - 5 grader. Är det för kallt? Ska dom kanske stå i det ljusaste rumsfönstret? Eller är det för varmt där? Har dom en viloperiod under vintern? Tappar dom blad då?

Hur gör jag sedan nästa vår och sommar? Skulle väldigt gärna vilja hålla liv i dom för dom har väldigt vackra, blanka, mörkgröna blad. Det skulle också vara kul om dom blommade.

Jag har en kolonilott också. Ska citrusarna kanske få komma ut på grönbete över sommaren efter lite tillvänjning vid uteluft på balkongen? Tål dom en svensk sommar med både kyla, regn och kanske gassande sol? Min lott ligger väldigt soligt.

Varma hälsningar Britt-Marie

Odla Svarar: 

Hej

Det måste inte vara citrusjord till dina citrusplantor, det går bra med en vanlig blomjord också.

Du kan ta in citrusplantorna i ditt ljusaste fönster i det svalaste rummet om du har så där 17-18 grader där och inget element på under fönstret. Jag antar att de inte har hunnit förveda sig?

Har citrusplantorna förvedade stammar skulle det kunna fungera på inglasningen om de har varit där hela sommaren redan. Citrusplantor har sin viloperiod på vintern så om man kan ordna en sval, ljus plats som din inglasning verkar vara, så kanske de behåller bladen, annars kan de tappa ett och annat. Kan du eventuellt ha frostvakten på 8-10 grader? Den temperaturen passar till de flesta övervintrande plantor som vilar under vintern. Man kan vid behov bygga ett "växthus" av bubbelplast och en stödram där man har citrusplantorna och värmaren om det blir för mycket att hålla värme i hela inglasningen. Se bara till att värmaren inte välter eller ligger mot plasten.

Jag tror att dina citrusplantor klarar sig bäst hemma på balkongen, även om de klarar den svenska sommaren om man passar med vatten. De får ju inte torka ut någon gång, så det beror ju på var du själv är under sommaren så du kan passa dina citrusplantor.

Med vänlig hälsning Sylvia