Sköldlöss på monstera?

Åsa Kätting

Motvilligt börjar jag inse att min monstera nog fått sköldlöss.Men ju mer jag kollar dess mer osäker blir jag på vad som är vad.

Blir det möjligen någon slags korkaktig beläggning på monstera med åren? Eller fäller den ut något sekret, likt kåda, som torkar? Kan en och samma växt ha sköldlöss som ser helt olika ut och varierar i storlek från mindre än en mm till en halv cm?

Jag vill ju inte skrapa bort "skavanker" i onödan.Om du kan hjälpa mig att reda ut detta är jag dig innerligt tacksam.Men det blir en hel massa bilder.Hoppas jag kan göra så att jag skickar dem i omgångar.

Akka

Odla Svarar: 

Hej!

Din monstera hyser en ansenlig samling sköldlöss i olika stadier. Här är det larver som har käkat det gröna från bladen.

Det är bra att skrapa bort alla sköldarna man ser och eventuellt ta bort de värst drabbade bladen helt. Sedan kan man tvätta med såpsprit som föreslås i artikeln nedan, men det är ingen lätt uppgift och dessutom sprider de sig lätt på andra växter. Du får tvätta även omgivningen noga, för annars är de tillbaka snart igen.

Läs mer här: Hjälp, sköldlöss!

Med vänlig hälsning Sylvia