Sköldlöss på citronträd

Susanne

Utan att lägga speciellt mycket märke till prickarna som mitt citronträd haft över sommaren, blev jag inte så glad när jag en dag gick närmare och uppmärksammade att det var skadedjur. En person på en plantskola berättade för mig att det var sköldlöss. Trädet är ju fint och jag hade precis skördat mina första citroner så jag ville inte kasta det. Jag har använt Provado-pinnar och sprutat med något specialmedel. Eftersom jag för en tid sedan var tvungen att sätta in träden i garaget tog jag det säkra för det osäkra och handplockade de löss som jag såg och sedan tog jag helt enkelt bort alla blad.

Har jag gjort rätt eller fel, i så fall vad borde jag gjort och till sist kommer alla andra vinterförvarade växter nu få sköldlöss?

MVH Susanne

Odla Svarar: 

Hej

Det är inte så ofta sköldlössen enbart sitter på bladen, de sitter oftast även utmed stammar och grenar. Ta ut ditt citronträd till badrummet och kolla extra noga. Plocka bort alla sköldlöss du hittar och tvätta sedan stammarna med T-sprit, det vill säga ta en fuktig trasa, droppa på T-sprit och stryk utmed citronträdets stammar och grenar. Kolla även noga på marknivån men häll ingen sprit på jorden!

Kolla sedan då och då i garaget så att dels citronträdet inte har smittat de andra och dels att det inte kläcks några ägg med nya sköldlöss.

Med vänlig hälsning Sylvia