Skapa en trädgård från början

Petra Börjesson

Hej Karin Vi har precis köpt en mindre gård och har till huvudbyggnaden en trädgård på ca 2000m2. Dock består den i stort sätt bara av en gammal gräsmatta med mycket mossa i samt enorma träd. Jorden är tunn och det är berg under. Vill få till så det finns en del bäddar och "små kullar" med blommor i detta. Tycker om det lumiga och lite vilda utseendet med mycket blommor. Både jag och min man är nybörjare på detta.

  1. Är det något särskilt vi skall tänka på när vi börjar?
  2. Var köper man lämplig jord i lass istället för påsar (bor i Nol nära Göteborg och Kungälv)?
  3. Vilken typ av jord skall vi införskaffa för att bygga bäddar och små kullar? - Räcker det med en typ eller bör man ha flera olika typer?

Tack på förhand Petra

Odla Svarar: 

Hej Petra! Vad roligt att få göra trädgården från grunden. Det kan verkligen vara väl investerade pengar att ta hjälp av en Landskapsarkitekt/-ingenjör som kan ge er många ovärderliga tips på plats. Att dessutom få hjälp med formgivningen är otroligt värdefullt. På så sätt vet man att allting kommer bli bra (många gånger bättre än ni själv troligen kan tänka ut) och sammanhängande till slut även om man bara anlägger en del varje år.

Dessutom- börja längst bak och backa ut så att ni inte behöver köra över med maskiner över nyanlagda ytor.

Var man köper jord i bulk i Göteborg vet jag tyvärr inte, men vänd er till tippen och fråga. Annars har jag köpt prima jord från Hasselfors i bulk (rikstäckande skulle jag tro).

Ska ni bygga små kullar (mindre än ca 50 cm höga) kan ni köpa plantjord eller matjord. Det viktiga är att det är absolut rotogräsfri jord. Det hjälper dock inte mot ogräs om det redan finns rotogräs på platsen. Fröogräs kommer med vinden och är ofta inte ett bekymmer (det får rensas bort). Ska ni göra högre kullar kan ni använda alv i botten och lägga det översta 30-40cm skiktet med matjord/planteringsjord. Detta kan passa de flesta växter utom rhododendron och sånt.

Lycka till! /Karin