Sjukt äppelträd

Martha Henriksson-Witt

Hej! Jag har ett par äppelträd som under hela sommaren har varit ynkliga med små ihopvecklade / ej utvecklade blad och de har inte burit frukt, outvecklade äpplen har dött och fallit av från trädet. Träden ser nu i höst döda ut. Jag undrar vad det kan vara och vad jag kan göra. Har inte sett insekter och inte svamp... Mvh

Odla Svarar: 

Det kan vara ett kraftigt angrepp av bladlöss, de har lagt ägg och själva försvunnit under sommaren. När man upptäcker att bladen och frukten är bugliga finns själva lössen inte kvar. Ägg och larver kan dock vara kvar i trädet och är inte så lätta att se. Titta på flera ställen i trädet, rulla ut blad och kolla om där finns något misstänkt. Var noga med att samla ihop alla blad och frukter på hösten, bränn dem. Sedan får vi hoppas att nästa sommar blir bättre, men kolla noga redan på våren om det blir några löss. Börja i så fall bekämpa direkt m h a bladlusmedel eller insektssåpa.

Sylvia

Till hösten gör man gott i att samla ihop de nedfallna bladen och att till nästkommande vår noga titta på ev äggsamlingar vid och kring knopparna just när de börjar svälla. Innan de spricker ut kan man kväva många ägg med en blandning av majsolja och ljummet vatten som man sprutar på grenarna.