Sjukt äppelträd

Maria

Hej

Jag är så ledsen över mitt äppelträd, som jag själv planterade för en sisådär femton tjugo år sedan. Det verkar ha fått någon sjukdom och mår inte alls bra. Jag har skött om det så gott jag kan, dvs försökt att varje år klippa det. Det har burit frukt många år men i år så har något uppenbarligen hänt. Vissa delar av trädet ser helt dött ut, det är bara ett fåtal små äpplen, men samtidigt så kommer det en del nytt grönt på trädet.

Jag skickar med bild, skulle bli jätteglad om någon kunde tala om för mig om jag kan rädda det eller om jag måste ge mig ut och köpa ett nytt träd.

Hälsningar Maria

Odla Svarar: 

Hej!

Ditt äppelträd har drabbats av fruktträdskräfta och på barken finns ett flertal infektioner där lavorna har slagit sig ner. Men själva äpplena ser ju friska ut. Det är väldigt svårt att göra något åt fruktträdskräftan då hela äppelträdet är drabbat, men med en kraftig beskärning kanske det får att åtgärda.

Riksförbundet Svensk Trädgård har en lista på certifierade fruktträdsbeskärare som har ett så kallat Grönt kort på beskärning. Du kanske kan kontakta en sådan beskärare som kommer hem och åtgärdar äppelträdet om hon/han anser att det ännu är möjligt.

Se här: Grönt Kort.

Med vänlig hälsning Sylvia