Sjuka pelargoner

Eva

Jag har fått in en sjukdom på mina pelargoner. De tynar bort, pga av att stjälken först får mörka fläckar. De sprider sig och och sedan dör stjälken fläckvis totalt. Som en följd dör allt ovanför. Jag övervattnar inte, blommorna står inte i drag eller starkt solljus etc. Det måste vara ett virus/bakterie. Nu har jag slängt alla pelargoner helt.

Min fråga: Hur smittsanerar jag, dvs hur länge måste jag avstå från att ha pelargoner för att kunna tro att smittan hemma dött ut? Kan jag göra något själv för att snabba på processen? Diska ut ytterkrukor med hett vatten, jod, Virkon eller vad?

Vilka andra växter/växtfamiljer kan drabbas av samma sjuka? Vad är risken för det?

/Eva

Odla Svarar: 

Det låter som pelargonbakterios (bakteriesjukdom) eller vissnesjuka (svamp). Svårt att säga utan att se pelargonerna ifråga.

Men för att vara på den säkra sidan så kasta alla angripna växter, ta inte sticklingar av dem. Diska alla krukor, fat med mera som har kommit i kontakt med växten. Blanda i Klorin i diskvattnet och tvätta även fönsterbrädan/rutan med detta. Kasta jorden i soporna, lägg den inte i komposten.

Samma sjuka kan även förekomma hos begonia, krysantemum, lyckoax, krukros och kruknejlika, för att nämna några.