Sjuka krolliljor?

Elisabeth

Hej

Jag har planterat tre lite större grupper med krolliljor. I de tre grupperna har stjälken mörknat och vikt ned sig ca 5 cm under "knoppklasen". Detta har hänt med de flesta krolliljorna i dessa grupper, dock inte alla. Andra liljor - asiatiska - som står planterade i samma grupper har inte drabbats. Inte heller krolliljor, krolliljehybrider och andra liljor som jag har på andra ställen i trädgården.

Har inte haft några liljebaggar tidigare och har inte heller sett till några nu. Kan inte se några larver eller dylikt heller. Vad kan det röra sig om? Bör jag klippa ned drabbade krolliljor?

Med vänliga hälsningar Elisabeth

Odla Svarar: 

Hej

Det är svårt att säga utan att ha sett förhållandena som liljorna växer i. Det kan röra sig om liljegråmögel, det ger liknande symtom. Ofta omges dessa mörka fläckar på blad och stjälkar med en rödaktig rand.

Det är enklast att ta bort de drabbade växtdelarna på dina krolliljor. Ta upp någon lök också och kolla om den är sjuk eller inte. Undvik att ha liljor i fuktiga lägen, se också till att jorden är mycket djup och porös samt att den är väldränerad. Vattna inte krolliljorna, eller de andra liljesorterna, på bladen eller stjälkarna.

Med vänlig hälsning Sylvia