Sjuka klotrobinior

Michael

Hej

Vi köpte ett nytt hus förra sommaren (2010) och har under våren jobbat med vår trädgård som ligger i söderläge.

Vi har planterat 6 st klotrobinior, ca 160-180 cm, i våras. Dessa står i söderläge, planterade bakom ett bullerplank som är 150 cm, därav höjden på dessa. Nu är det så att 3 av dessa 6 mår inte bra. De ser ledsna, bladen har inte den lyster som man kan se att de andra träden har. Ett av dem är förvisso grönt, men bladen är vridna, ser ut som den håller på att dö, torka ut...

Jag har i samband med när jag planterade dessa, grävt/jordborrat,spettat ut rejäla planteringshål (60-70 cm bred, 70-80 cm djupa). I dessa hål har jag planteringsjord.

Känner man i jorden så är det fuktigt. Jorden där dessa 3 står är väldigt blöt, för i Malmö där jag bor måste man ta hand om 50% av dagvattnet, vilket gör att efter juli månads rekordregn på ca 150 mm, så är det blött i jorden.

Alla 3 har gula blad, varav den ena av dem tycker jag ser mer illa däran ut (som jag förklarade ovan).

Varför slokar den ena klotrobinian, den är grön fortfarande men vrider sig och är på väg att torka ut? Jorden känns fuktig till blöt. Vad kan man göra ?

Hoppas jag har kunnat förklara mitt problem.

Tack på förhand.

Mvh Michael

Odla Svarar: 

Jag kan tänka mig att det är en dålig dränering där, rötterna kanske drunknar så att rothåren dör och inte kan leverera vatten till kronan.

Kan du eventuellt dika eller dylikt för att förbättra dräneringen? Om man gräver en grop där och vattnet sedan står kvar efter regnet utan att kunna rinna bort så är det ju inte bra.