Sjuka fruktträd

Rosmariin

Vårt gamla (ca 5-6 m högt) päronträd är drabbat av ohyra: många löv är skadade och fått svarta kanter. Blommor och kart är också svarta och inom karten ser man små gulaktiga larver. Inga insekter/flugor syns på trädet. Har varit bortrest 10 dagar och under den tiden har det hänt. Det finns också ett plommonträd som har likadana lövskador på nya skott.

Vem är det som har besökt oss och hur ska man bekämpa med det? Kan det bli ett nytt attack till plommonträd? Bredvid det skadade gula plommonträd växer ett blått plommonträd, ännu oskadat.

/Rosmariin

Odla Svarar: 

Jag får komma med en gissning, då det finns flera kandidater som kan samverka och jag inte kan kolla noga på plats vad det är som är tokigt med dina fruktträd.

Du har skickat ytterligare en, separat bild på ditt ena fruktträd där man ser små vitgula larver och det skulle kunna vara pärongallmyggas larver. Larverna förpuppas på marken och kommer upp nästa vår igen som fullvuxna insekter. Samla upp angripna fruktkart och bränn/skicka med soporna och skär bort alla svarta delar.

Det kan också vara päronbladloppor som utsöndrar honungsdagg där sedan sotsvampar växer så att delarna blir svarta. Lopporna är svårbekämpade, det finns specialmedel men även insektssåpor kan användas om man börjar tidigt på våren, fast det behövs många behandlingar. Ta bort allt det svarta på fruktträden, desinficera verktyget noga sedan!

Med vänlig hälsning Sylvia