Sjuk eller skadad björk

Gerd

Hej Sylvia

på vårt torg i Årsta Havsbad har vi vackra ornäsbjörkar (tror jag det är), och jag undrar om trädet är skadat eller sjukt? Det börjar tappa blad och jag förstår att det är något fel. Om det är sjukt så bör det väl tas bort meddetsamma eftersom den kan smitta de andra växterna?

Hoppas du kan svara mig snarast .Jag bifogar bild här.

Tack så mycket på förhand.

/Gerd

Odla Svarar: 

För att ge er bästa möjliga svar så frågade jag Göteborgs Botaniska Trädgårds trädexpert Björn Aldén:

Trädet är troligen ingen ornäsbjörk, utan en fransbjörk (f. crispa). Ornäsbjörk har inte tydligt hängande grenar som det träd som är avbildat har. Fransbjörken har i långa tider förväxlats med ornäsbjörk. En stor del av de stadsträd som planterades på 90-talet som ornäsbjörk var i själva verket fransbjörk.

Skadorna på trädet verkar allvarliga. Om orsaken kan inte sägas mycket. Det kan vara angripet av sprängticka. Men möjligen är orsaken att söka längre tillbaka. Fransbjörken har kanske ympats på fel proveniens av björk (kan var en sydlig typ - stammen ser ut ha troligen klimatbetingade kambiesprickor). Problemet kan kanske även sökas i marken. Eller, finns det månne några mekaniska yttre skador på stammen? I vilket fall är det inget som läker eller går att åtgärda. Mitt förslag: plantera nya äkta ornäsbjörkar. Det finns numera E-plantor av dessa.

Bästa hälsningar Björn